Autobedrijf Luth-Tangenberg
APK-keuring

Wat is een APK?

APK betekent Algemene Periodieke Keuring en is een technische controle van uw auto. Er wordt gekeken naar verkeersveiligheid en milieuprestatie. De APK wordt gedaan door een gediplomeerd keurmeester en duurt ongeveer een half uur. Na de keuring bepaalt de keurmeester of uw auto is goedgekeurd of afgekeurd. Je hoeft voor een APK niets mee te nemen naar het autobedrijf behalve de auto zelf.

grotebeurt

Hoe werkt APK

Een APK-keurmeester loopt een standaard lijst met controlepunten af. Zo checkt hij bijvoorbeeld het profiel op de banden, worden de remmen getest op de remmentestbank en kijkt hij of alle verlichting goed werkt. De keurmeester kan het controlepunt goedkeuren, afkeuren of het als adviespunt meenemen. Is het bandenprofiel bijvoorbeeld naar net iets meer dan de wettelijk voorgeschreven 1,6mm, dan zal de keurmeester dit als adviespunt op het APK-rapport opgeven. 

Met openstaande adviespunten mag je wel doorrijden, maar het is wel verstandig om de punten op te volgen. Kan immers zo maar zijn dat de volgende APK pas over twee jaar is, en dan zijn je banden inmiddels tot op de draad versleten! De APK-keurmeester voert de bevindingen in bij de RDW, waarna hij een officieel keuringsrapport uitprint en aan je meegeeft. Daarop staat of je auto is goedgekeurd of afgekeurd. 

Wat is een steekproef?

Het kan zo zijn dat de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) een steekproef komt uitvoeren en het werk van de keurmeester controleert. Zij lopen alle controlepunten opnieuw na. Heeft de keurmeester een fout gemaakt dan krijgt hij, afhankelijk van hoe groot de fout is, strafpunten. 

Heeft de keurmeester te veel strafpunten dan mag hij geen keuringen meer uitvoeren totdat hij of zij opnieuw een examen doet bij het IBKI. Ook het bedrijf waar de keurmeester voor keurt krijgt strafpunten, als daar het aantal punten te hoog oploopt wordt de APK-erkenning van het hele bedrijf tijdelijk ingetrokken.

joey onderhoud

Vroegtijdig keuren

U kunt uw voertuig al twee maanden voor de vervaldatum laten keuren. De oude APK vervaldatum wordt dan afhankelijk van de leeftijd met 1 of 2 jaar verlengd. Keurt u meer dan twee maanden voor de vervaldatum dan krijgt u op die dag 1 of 2 jaar later een nieuwe APK vervaldatum.

APK afspraak inplannen?

Moet uw auto binnenkort voor de APK, plan dan eenvoudig een afspraak bij Autobedrijf Luth-Tangenberg in Erica, in Assen of in Hardenberg.

In combinatie met een grote beurt is de APK gratis!