Service & onderhoud
Wielen & Banden

Banden vervangen

Voor de veiligheid tijdens elk seizoen zijn banden van groot belang. In de winter wilt u juist meer profiel hebben dan in de zomer. Ook is het altijd belangrijk om slijtage in de gaten te houden. Wij adviseren vervanging bij een profieldiepte van minder dan 2,5 mm bij zomerbanden en 4 mm bij winterbanden en all season banden. 

Bij het vervangen van banden komt ook balanceren kijken. Wij kunnen beide tot 22 inch uitvoeren. Ook voor het vervangen van banden van uw caravan, camper, bedrijfsauto of trailer kunt u bij ons terecht. Om zelf een beeld te krijgen van de staat van uw banden kunt u kijken naar de slijtage indicatoren - nokjes in de groeven van het profiel. Als het profiel gelijk is aan deze nokjes dan is dat met name in natte en gladde omstandigheden gevaarlijk om mee te rijden en aan vervanging toe.

winterbanden of winter wielen

De juiste bandendruk

Een andere reden is dat een lagere bandendruk zorgt voor een hogere rolweerstand. Een hogere rolweerstand zorgt voor een hoger brandstofverbruik. 

Als u een druk verliest in uw band dan krijgt u een signaal en is het noodzakelijk te controleren wat er aan de hand is. Als uw auto met TPMS is uitgerust is het verplicht dit werkend te houden. Soms geven de sensoren in de wielen storingen door defecten of een leeglopende batterij. Wij kunnen deze TPMS sensoren vervangen. 

TPMS Sensoren

In een velg zitten in veel auto's bandenspanningssensoren oftewel TPMS sensoren. TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System en houdt dus de druk in de band in de gaten. Het is een verplicht systeem op auto's welke na 2013 in Europa zijn toegelaten. Er zijn meerdere goede redenen waarom het op de auto zit. 

Door te weten dat de banden op druk zijn is de wegligging optimaal. Een te hoge of lage bandendruk zorgt namelijk voor een verminderde stabiliteit. 

uitlijnen

Auto uitlijnen

Als de auto nieuw en ongebruikt is staan de wielen op een manier ten opzichte van elkaar. Ze horen een bepaalde afstand van elkaar te hebben en het stuur moet natuurlijk recht staan. Als dat allemaal klopt, dan is de efficiënt en stuurt hij goed. Ook slijten de banden dan op een evenredige manier.

Als de uitlijning niet meer in orde is wordt de wegligging verminderd en gaan de banden vaak scheef slijten. Daarnaast kan het zijn dat de auto in een bepaalde richting gaat trekken. Als u dergelijke klachten heeft is het belangrijk de auto opnieuw te laten uitlijnen.
 

Banden Balanceren

Als u banden laat monteren moeten deze op de velg worden gebalanceerd. Daarmee wordt er voor gezorgd dat het gewicht van de velg en band evenredig wordt verdeeld zodat er geen trillingen ontstaan. Het balanceren wordt gedaan met een balanceerapparaat. 

Deze zoekt de plek waar de band en velg het lichtste zijn zodat er een stuk lood op geplaatst kan worden. 

Maak nu een afspraak

Wilt u uw autobanden laten vervangen in Erica, wilt u uw autobanden laten vervangen in Assen, wilt u uw autobanden laten vervangen in Hardenberg of heeft u een vraag over onze bandenopslag?
 

Plan dan eenvoudig online een afspraak in of neem contact met ons op via één van onderstaande telefoonnummers.