Erica, Hardenberg & Assen
Verschil hybride en elektrische auto's

Verschil hybride en elektrische auto's

Wat is nu precies het verschil tussen een elektrische auto en de hybride en plug-in hybride variant

Hybride

Een hybride auto combineert twee motoren onder de motorkap. Enerzijds heb je een verbrandingsmotor, bijvoorbeeld met benzine. Anderzijds is er een elektrische motor met een bijbehorende accu. De accu wordt tijdens het rijden opgeladen via de verbrandingsmotor. Je hoeft dus niet op zoek naar een stopcontact om deze wagen op te laden.

Er bestaan twee soorten hybride auto's:

  • Bij de ‘mild hybrid’ dient de elektrische motor puur als ondersteuning voor de verbrandingsmotor. Deze wagen zal nooit alleen elektrisch rijden.
  • De ‘full hybrid’ kan op zijn beurt wel - voor een korte afstand en met een beperkte snelheid - enkel elektrisch rijden. De capaciteit van de accu is groter en maakt dit dus mogelijk.

Plug-in hybride

De naam van deze auto geeft al wat weg. Het is namelijk een hybride wagen die je kunt opladen door hem in een stopcontact te ‘pluggen’. De plug-in hybride combineert net als de gewone hybride een verbrandings- en elektrische motor. De herlaadbare batterij in deze wagen is echter een stuk groter en performanter. Een ritje van 30 kilometer kan volledig elektrisch verlopen. Ideaal dus om korte afstanden te overbruggen!

Om optimaal je elektrische motor te benutten en dus elektrisch te rijden, moet je wel beschikken over een laadpaal thuis of op je werk. 

23SOLTERRA_0160BP_EC (Klein)

Elektrisch

De elektrische auto is - in tegenstelling tot de twee hybride voorbeelden - echt ‘all the way’ elektrisch. Het is simpel: een batterij, één of meerdere motoren en een verbinding tussen deze elementen.

Het lijstje met voordelen bij een elektrische auto is uitgebreid. Hier alvast een bloemlezing:

  • Een elektrische auto heeft geen versnellingsbak. Je kunt meteen gebruik maken van de volledige kracht en snel optrekken.
  • Elektriciteit is goedkoper én veel groener - als ze van de wind of zon afkomstig is - dan brandstoffen voor verbrandingsmotoren.
  • Een elektrische auto stoot geen CO2 uit.
  • De onderdelen kennen weinig slijtage, dus je hebt beperkte onderhoudskosten.
  • De auto is stabieler omdat de accu onderaan ligt, waardoor het zwaartepunt van je auto lager zit.